Saker jag önskar att alla visste innan de föder på ett sjukhus…
Du tjänar på att förbereda dig!
Genom att förbereda sig inför förlossningen ser du till att förlossningen inte bara är något som ”händer dig”. Du står inför en av de största händelserna i ditt liv - och du kan påverka din upplevelse som du har framför dig genom att vara informerad av olika scenarios och val. Att förbereda sig inför förlossningen handlar inte om att skapa en drömförlossning och ev bli besviken för självklart kan man inte planera exakt hur förloppet ska blo - men man kan förbereda sig! Det handlar om att vara beredd och trygg med olika typer av scenarios. Det handlar om att förstå förutsättningar, rättigheter och potentiella risker för att kunna ta beslut som känns bra för en själv under förlossningen så att du känner att du skapar förutsättningar för en förlossning som passar just dig.
Du har rättigheter som ska respekteras.
Vi kan inte styra det som sker runt oss, men vi kan kontrollera vår egen upplevelse genom att förstå vilka rättigheter och vilka valmöjligheter vi har. Som födande på sjukhus har du rättigheter. Vilka är följande:
Du har rätt att tacka nej till vård och interventioner. All vård i Sverige är frivillig.
Du blir erbjuden vård, inte tvingad till den. Igångsättning, vändningsförsök osv.
Du har rätt till information om för och nackdelar kring varje ingreppen som föreslås.
Vårdpersonalen har inte rättighet att göra ingrepp / rutiner på dig som du inte har godkänt - därför kan de vara bra att fundera på och formulera i sitt förlossningsbrev om det är vissa saker man vill avstå och varför så att det inte görs på rutin.
Du har inte rätt att att begära vilket ingrepp som helst tex. vattenfödsel eller kejsarsnitt.
Värt att ha med sig är att: alla läkemedel har för och nackdelar, och ibland kommer fördelarna överväga nackdelarna och ibland kommer de inte göra det. Du har alltid rätt att ta del av ev. biverkningar innan du fåt ett läkemedel. Men bara för att det finns potentiella biverkningar så betyder det inte att det är farligt eller fel val att ta del av läkemedlet. Exempelvis har alvedon biverkningar.
Man får alltid ändra sig.
Oavsett om du har planerat för att din förlossning ska vara på ett speciellt sätt så är det helt okej att ändra sig under förloppets gång. Det finns ingen prestige i HUR din förlossning blir, det enda som spelar roll är att du känner dig trygg och att du känner att du har varit med och påverkat hur din förlossning har blivit.
Det har visat sig att om man själv tar ett beslut, så kommer du att vara minst 80% nöjd med ditt val - oavsett vad valet var. Därför är det värt att ha med sig att genom att förbereda dig, kan du vara med och göra val under din förlossning, vilket därmed ökar chanserna för att du får en positiv upplevelse eftersom du fick en större chans att påverka förloppet än om du bara “tar det som det kommer.”
Hormonet oxytocin hjälper dig!
(och din bebis)
Det finns olika sätt att främja oxytocin innan och under förlossning. Fördelen med att maxa oxytocinet under förlossningen är att det verkar smärtlindrande - för dig och för din bebis! Oxcytocinet ökar när du känner dig trygg, för skräms bort när du är rädd eller känner dig obekväm. Ytterligare en anledning till att förbereda dig för olika scenarios, eftersom det minskar risken för att du blir skrämd eller känner dig otrygg med oväntade scenarios om du är medveten och har tänkt igenom olika möjligheter och förlopp - och vet vad dessa innebär.
Öka oxytocinet:
Använd dina sinnen, doft, hörsel, smak, känsel och preppa med saker under graviditeten och ta med det till förlossningen.
Trygghet = saker du känner igen / gör dig lugn
Ät goda trygga saker
Beröring, massage och annan fysisk kontakt som känns bekväm för dig
Avslappning och meditation.
Mörkt, tyst, lugnt. Låga ljud
Såhär skrämmer vi bort oxytocinet
Höga och plötsliga ljud
Oväntade händelser
Att behöva ta beslut och vara i kontroll Kalla temperaturer, att frysa
Starka bländade ljus
Att behöva säga emot / kämpa emot