Dina rättigheter under förlossningen – det här behöver du veta
När jag pratar med gravida om deras rättigheter under förlossningen märker jag ofta att många inte ens har reflekterat över att de har rätt att säga nej till vissa rutiner och ingrepp. Men så är det – all vård i Sverige är frivillig, och inget får göras utan ditt samtycke.
Att en barnmorska säger "Jag ska bara göra en vaginal undersökning" och sedan gör det utan att du aktivt godkänt det, är inte samtycke. Att sätta på dig en CTG-monitor utan att först fråga om det är okej, är inte heller samtycke.
Det betyder inte att förlossningsvården inte vill ditt bästa – tvärtom. Deras rutiner finns för att säkerställa din och ditt barns hälsa. Men det är också viktigt att förstå att vården är uppbyggd på riskbedömning. Många av de ingrepp som görs på rutin är kanske inte alltid nödvändiga för friska föderskor och barn. I vissa fall kan de till och med störa det naturliga förloppet.
Varför är det viktigt att känna till dina rättigheter?
När du vet vilka val du har, kan du vara mer delaktig i din egen förlossning – istället för att uppleva den som något som bara händer dig. Att förstå dina rättigheter gör det lättare att:
✔️ Sätta ord på vad du vill och inte vill.
✔️ Känna dig trygg i de beslut som fattas.
✔️ Ha en tydligare dialog med din barnmorska och partner.
Hur kan du förbereda dig?
Det handlar inte om att säga nej till allt, utan om att veta att du har ett val. Här är några saker du kan göra för att känna dig mer delaktig:
💡 Läs på om olika förlossningsrutiner och ingrepp – Vad innebär en vaginal undersökning? När är CTG övervakning nödvändig? Hur påverkar olika smärtlindringsmetoder förlossningens förlopp?
💡 Skriv ett förlossningsbrev – Beskriv vad som känns viktigt för dig och vad du vill undvika.
💡 Prata med din partner eller stödperson – Om du själv inte vill eller orkar diskutera vissa frågor under förlossningen, kan din partner hjälpa till att föra din talan.
Din upplevelse spelar roll
Det är lätt att tänka "Jag tar det som det kommer", men att vara informerad betyder inte att du måste ha en exakt plan. Det betyder bara att du vet vad som är möjligt och vad du har rätt till.
Och det kan göra hela skillnaden – för när du är delaktig och får det stöd du behöver, ökar chansen att din förlossning blir en stärkande upplevelse, oavsett hur den utvecklas.
💗 Nedan kan du läsa mer om dina rättigheter som födande, ju fler som får koll på det här, desto färre kommer vara med om det här.
Dina rättigheter som födande
Du har rätt att tacka nej till vård och interventioner. All vård i Sverige är frivillig.
Du blir erbjuden vård, inte tvingad till den. Igångsättning, vändningsförsök osv.
Du har rätt till information om för och nackdelar kring varje ingreppen som föreslås.
Vårdpersonalen har inte rättighet att göra ingrepp / rutiner på dig som du inte har godkänt - därför kan de vara bra att fundera på och formulera i sitt förlossningsbrev om det är vissa saker man vill avstå och varför så att det inte görs på rutin.
Du har inte rätt att att begära vilket ingrepp som helst tex. vattenfödsel eller kejsarsnitt.
Alla läkemedel har för och nackdelar, ibland övervägar fördelarna nackdelarna och ibland inte. Du har rätt att ta del av ev. Biverkningar. Men bara för att det finns potentiella biverkningar så betyder det inte att det är farligt eller fel val att ta del av läkemedlet. Alvedon har biverkningar.